Sunday, March 24, 2013

"Ο Γιός της Θλίψης μου"

Συνάντησα χτες στο FICS (free internet chess server) μια πολύ περίεργη απάντηση στο 1. δ4 και αυτή ήταν το 1. δ4 γ5. Η παρτίδα συνεχίστηκε ερευνώντας τα σχέδια του αντιπάλου και προσπαθώντας να παίξω με βάση τη λογική, όμως μέχρι να προλάβω να μπω στο νόημα του ανοίγματος έχασα πολλά τέμπο, τουλάχιστον 3. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να είχα σπρώξει στο δ5 από πολύ νωρίς και η θεωρία το επιβεβαίωσε. Ενώ οπτικά φαινόταν ότι σαν άσπρος είχα καλύτερο κέντρο και ανάπτυξη, η ντάμα μου πήγε σε πολύ ατυχές τετράγωνο και η ιδέα να αναπτύξω τον αξιωματικό από το ωραίο, ανοιχτό φιανκέτο α1-θ8 μου άνοιξε όλη τη θέση και κρέμασε τις άμυνες μου. Βέβαια ο αντίπαλος δεν ήταν υπολογιστής, και έτσι έκανε και αυτός με τη σειρά του αρκετά λάθη. Στην αρχή του μέσου είχα φανερά προβλήματα όμως τελικά παγίδεψα τον ίππο του και κέρδισα με άνεση στο φινάλε.

Τι άνοιγμα ήταν αυτό όμως; Αμέσως επιστράτευσα το πρόγραμμα "Arena" με το οποίο μπορεί κανείς να φορτώσει διάφορες δωρεάν μηχανές ανάλυσης. Στη δεύτερη κίνηση το άνοιγμα εντοπίστηκε ως: A43 Old Benoni: 2.c3 . Στη τρίτη κίνηση: B22 Sicilian: Alapin, 2...d6. Στην τέταρτη κίνηση: A43 Old Benoni: Schmidt, 3.e4. Στη δέκατη κίνηση: A43 Old Benoni: Schmidt, 6.Be2 O-O ενώ στη δέκατη έβδομη κίνηση: B70 Sicilian: Dragon, 6.Be2 Bg7 7.O-O O-O.

Ίσως τελικά να ήταν σικελική του δράκου, όμως η αρχική σειρά κινήσεων έμοιαζε (τουλάχιστον από τη πλευρά του ανθρώπου και όχι της μηχανής που έχει αποθηκευμένες όλες τις θέσεις) με Old Benoni.

Διάβαζα πρόσφατα σε ένα βιβλίο ότι οι σκακιστές αναπτύσσουν μια ρομαντική σχέση με τα ανοίγματα του ρεπερτορίου τους και το σίγουρο είναι ότι αυτό το άνοιγμα, παρόλο που μου έφερε τη νίκη, μόνο αποστροφή μου δημιούργησε. Μπενόνι είναι εβραϊκή λέξη και σημαίνει "ο γιος της θλίψης μου". Έυστοχο όνομα για ένα ατυχές άνοιγμα σκέφτηκα! :) Όμως από που προέρχεται αυτό το όνομα; Το συναντάμε στη Γένεση 35:18 και είναι ο τίτλος ενός χειρογράφου του 1825 σχετικά με αυτό το άνοιγμα. Ο συγγραφέας του γράφει:

"Κάθε φορά που ένιωθα μια θλιβερή διάθεση και ήθελα να ξεφύγω από τη μελαγχολία, καθόμουν στη σκακιέρα για μια η δύο ώρες ανάλογα με τις περιστάσεις. Έτσι γεννήθηκε αυτό το βιβλίο και το όνομά του, Μπεν-Ονι, 'Γιος της Θλίψης" υποδηλώνει τη προέλευση του.  (Aaron Reinganum)

Μερικές φορές ονομάζεται και Blackburne Defense από το όνομα Άγγλου σκακιστή που το επιστράτευσε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά. Από ότι φαίνεται όμως δεν έχει ελκύσει ποτέ μεγάλο ενδιαφέρον στο σκάκι υψηλού επιπέδου. Μια μικρή αναζήτηση στο chessgames.com αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι σουπερ-GM δεν το χρησιμοποιούν. Πράγμα που με χαροποίησε ιδιαιτέρως! Η χτεσινή παρτίδα που με έκανε να ερευνήσω το Old Benoni:

4 comments:

Unknown said...

Αγγελίνα, μόλις βρήκα το blog σου και πρέπει να πω ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά... Στην συγκεκριμένη παρτίδα έχω την εντύπωση ότι τα λευκά παίζουν 23. Bxc6 και κερδίζουν. Χάρης

Unknown said...

Στο fics είμαι με το username "liapada". Αν θες μπορούμε να τα πούμε στη σκακιέρα καμιά φορά...

Unknown said...

Σε γρήγορες παρτίδες στο net η γνώση του ανοίγματος παίζει μεγάλο ρόλο!
Εξοικονομείς χρόνο και, συνήθως, γνωρίζεις τι και πως στο μέσον...

Unknown said...

Αγγελίνα, στα πλαίσια ενός πολιτιστικού συλλόγου που έχουμε εδώ στο χωριό σκέφτηκα να ξεκινήσω κάποια μαθήματα σε παιδιά δημοτικού. Πιστεύω ότι η εμπειρία σου θα μπορούσε να μου δώσει σημαντική βοήθεια. Αν δε σου είναι κόπος και σε ενδιαφέρει να μου δώσεις καποιες συμβουλές μπορείς να επικοινωνήσεις?